Diversen

Routes
Links
Disclaimer
Vrienden
Inloggen

Routes 2019.

Bij het uitzetten van de te lopen routes houdt de organisatie rekening met een aantal factoren, waaronder de aanwijzingen van het Ghor Gelderland Midden(Geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen) voor grootschalige wandelevenementen. Voorop staat dat we ook in 2019 weer een zo gevarieerd mogelijke route uitstippelen die voor iedereen bewandelbaar is.

Bereikbaarheid organisatie
Stichting de Achterhoekse Wandel4daagse beschikt tijdens de AW4d over een eigen commandopost, gevestigd in de Catharinakerk op het Simonsplein te Doetinchem nabij Start/Finish.
Dagelijks bereikbaar voor dringende vragen onderweg : telefoon  06-12109871
Bij calamiteiten bereikbaar via alarmnummer AW4d : telefoon 06-24548340

Bij noodzakelijke acute medische hulp dan wel dringende politieondersteuning: landelijk alarmnummer 112 en aansluitend ook de organisatie op één van de bovenstaande telefoonnummers informeren. Blijf daarna op de opgegeven locatie tot hulp aanwezig is.

Routeborden
Alle routes worden aangegeven middels gekleurde bordjes met richtingspijlen.

  • Rood = rechtsaf
  • Geel = linksaf
  • Wit = rechtdoor


Let op: Bij kruisingen/zijwegen waar geen bord staat loopt u rechtdoor.Verzorging

Op de verzorgingsplaatsen (VPRK)  is een Rode Kruis Hulppost ingericht.
De verzorgingsplaatsen (VPRK) zijn gelegen binnen de door het GHor gewenste afstand van circa 10 km, veelal minder. Met name voor de kortere afstanden, de 12, 20 en 30 km, zijn daartussen waar mogelijk nog verzorgingsplaatsen (VP) opgenomen. Op deze plaatsen bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van (mobiele) toiletten.


ROUTE DAG 1:  "Dag van Bronckhorst" Keijenborg - Hengelo - Zelhem

Op de 1e dag wandelen we voornamelijk door dorpen en buurtschappen van de gemeente Bronckhorst. Deze gemeente is ontstaan uit een gemeentelijke herindeling in 2005 en bestaat uit de plaatsen Hengelo, Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem. Samen vormen deze 44 woonkernen de grootste plattelandsgemeente van Nederland. De naam Bronckhorst is ontleend aan het middeleeuwse roemruchte geslacht van Bronckhorst. De gemeente heeft in totaal 352 rijks-, 464 gemeentelijke- en 7 oorlogsmonumenten. Het grondgebied, veelal agrarisch, beslaat zo’n 286.4 km² en biedt ruimte aan vele mooie vergezichten en coulisselandschappen.

Verwachte doorkomsttijden door de woonkernen.
Witte Brink 
Tussen circa 08.00 uur en 10.30 uur; Wittebrinkweg de 30 km. Neuzendijk de 30 en 40 km.
Keijenborg
Tussen circa 08.15 uur en 11.00 uur; Keijenborgseweg, St.Janstraat, Kerkstraat de 30 en 40 km. Kroezerijweg de 30 km. Hogenkampweg de 40 km. 
Hengelo
Tussen circa 08.30 uur en 11.30 uur; Berendschotstraat, Elderinkweg, wandelpad langs Oosterwijkse Vloed, Aaltenseweg de 40 km.
Zelhem
Tussen circa 09.15 uur en 14.00 uur; Zevenweg, Groen van Prinstererstraat, Achter de Hoven de 20 km. Orchideestraat, Bergstraat de 30 en 40 km. Magnoliaweg, Hengeloseweg, Burg.Rijpstrastraat, Stationsplein, Zuivelweg  de 20-30 en 40 km.
Doetinchem
Tussen circa 06.30 uur en 10.30 uur; Waterstraat, Korte Kapoeniestraat, Grutstraat, Walstraat, Burg. van Nispenstraat, Hofstraat, Ds. van Dijkweg, Frielinkstraat, Willem Rodalaan, Juliana van Stolbergstraat de 12-20-30 en 40 km.
Tussen circa 10.30 uur en 16.30 uur; De Gaarde, Sportpark “De  Bezelhorst,“ Bezelhorstweg, Horstingstraat, Duval Slothouwerstraat, Nieuweweg , Park Amphion, Veentjes, Lyceumkwartier, Catharinastraat, finish Simonsplein de 12-20-30 en 40 km. 

Bezienswaardigheden, met korte beschrijving van de historie 
Keijenborg met o.a. de Johannes de Doperkerk. Keijenborg is ontstaan in de landstreek ’t Gooy dat in de Middeleeuwen bezit was van de Hertogen van Gelre. Na de Middeleeuwen vormde zich het agrarische buurtschap met de gelijknamige naam Gooi, met slechts enkele verspreid liggende
bebouwingen. Dit besloeg het gebied van de huidige buurtschappen Gooi en Bekveld, en de voormalige gemeenten Hengelo en Zelhem. In 1650 wordt in het verpondingskohier van het Landrostambt Zutphen melding gemaakt van een brouwerij, huis en hof, den Keijenborg, eigenaar Elsken Keijenbarg. In 1710 werd tegenover den Keijenborg een schuurkerk gebouwd. In 1843 is tussen het huis en de schuurkerk een Waterstaatkerk gebouwd, die in 1932 vervangen is door de huidige Johannes de Doperkerk.Zelhem met o.a. de Lambertikerk.
In een oorkonde uit het jaar 801 werd de naam Salehem voor het eerst genoemd. Een aantal jaren later werd in het dorp Zelhem een kapelletje gebouwd door St. Ludgerus (St. Liudger). Rond 800 schonk boer Helmbad in Zelhem grond aan de zendeling Liudger en zorgde voor de (kaars)verlichting in de kerk. Een kerk waarvan de parochie Zelhem onderdeel was, liggend in de Graafschap Lohn.Tussen 1450 en 1500 kreeg de Lambertiekerk zijn huidige vorm. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de kerk grotendeels verwoest. Ze werd echter meteen weer opgebouwd en vormt nog steeds het middelpunt van Zelhem.Museum : Smedekinck”.
Museum Smedekinck is in beheer bij de Oudheidkundige vereniging Salehem en is gevestigd op een historische plek. Werd in 1341 genoemd als leengoed van het door Ludger gestichte klooster in het Duitse Werden. De prachtige gerestaureerde boerderij en haar schuren bieden plaats aan de permanente collectie voortdurend wisselende exposities en themadagen. U krijgt inzicht in de ontstaansgeschiedenis en leefwijze van de Zelhemmers door de eeuwen heen.Thans ook in gebruik als bijzondere trouwlocatie.Coulisselandschappen rond Zelhem.Stadstuin “Amphionpark” te Doetinchem.
De gemeente Doetinchem heeft de Floriadetuin van nl Greenlabel geadopteerd en de tuin in zijn geheel verplaatst naar het Amphionpark De Floriadetuin is uniek in zijn soort, alleen vanwege het feit dat alle producten en materialen gelabeld zijn op duurzaamheid. Men kan er picknicken, tuinieren, sporten, leren en afspreken met derden.Het Borghuis te Doetinchem.
Het Borghuis gehuisvest in het voormalige postkantoor, een Rijksmonument waarin ook het Stadsmuseum van Doetinchem is ondergebracht. Het Borghuis is een horecabedrijf met een bijzondere bedrijfsvoering; een beschutte werkomgeving voor mensen met een beperking en psychiatrische achtergrond. Zeker ’s avonds na het wandelen de moeite waard voor een hapje en drankje.

(klik hier voor routekaart dag 1)


ROUTE DAG 2: "Dag van Montferland" Kilder - Beek - Zeddam - Braamt

Op deze 2e dag gaan we voornamelijk over het grondgebied van de gemeente Montferland, een fusiegemeente die in 2005 is ontstaan uit de gemeenten Bergh en Didam. De 20 km zal aan de voet van het Bergher Bos blijven terwijl de 30 en 40 km nagenoeg de helft van de route aan de zijkant dan wel volledig het bos zullen beslaan. Het bos, circa 1837 ha groot, is in beheer bij Natuurmonumenten die ons toestaat - zij het tegen een financiële vergoeding - de paden te betreden. Natuurlijk vragen wij de wandelaar deze natuur te respecteren en niet te beschadigen of te vervuilen.

Verwachte doorkomsttijden routes door de woonkernen.
Kilder
Tussen circa 08.00 uur en 11.30 uur; Rozenpas, Lindeboom, St.Janstraat, Hoofdstraat, Past.Bleumerstraat, van Marlestraat, Schoolstraat, Sportlaan, Cedric Mardonstraat, Zuiderstraat, Beekseweg de 20-30 en 40 km.
Beek
Tussen circa 09.00 uur en 12.00 uur; St.Jansgildestraat, Peeskesweg de 30 km. Sint Jansgildestraat, Schoolstraat, Peter Meisterstraat, Kolkstedeweg, Oude Kolkstedeweg, Steegseweg de 40 km.
Zeddam
Tussen circa 09.30 uur en 13.00 uur; Oude Eltenseweg, Bovendorpsstraat, Oswaldusstraat, Schapenweg, Koningsstraat de 30 en 40 km.
Braamt
Tussen circa 10.00 uur en 14.00 uur; Graaf Hendrikstraat, Langestraat, Gildeweg de 20-30 en 40 km.
Doetinchem
Tussen circa 06.30 uur en 10.30 uur; Waterstraat, Stokhorstweg, Edisonstraat, Plattenburgstraat, Eggedreef, Tarwedreef, Lavendelveld, park, Belderstraat, natuurpark “De Greephorst”, Vogelstraat de 12 en 40 km. Waterstraat, Dichterseweg, fietspad richting De Huet, Jan Willinkstraat, Wehlseweg de 20 en 30 km.
Tussen circa 10.30 uur en 16.30 uur; Broekstraat , Oude Kilderseweg de 12 km. Kilderseweg, Auroraweg, Dichterseweg, Waterstraat, finish Simonsplein de 12-20-30 en 40 km.


Bezienswaardigheden, met korte beschrijving van de historie.
Johannes de Doper kerk te Kilder. Kilder is een dorp in de gemeente Montferland, gelegen in de Gelderse streek De Liemers. Het was voorheen onderdeel van de gemeente Bergh. Ligt aan de voet van het Bergher Bos. Het dorp kent een rijk verenigingsleven waarbij Muziekvereniging Sint Jan - met een eigen verenigingsgebouw, gebruikt als verzorgingsplaats - vaak een centrale rol speelt. Rembrandtmolen, ligt aan de noordwestzijde van Kilder. Is recent gerestaureerd. Ligt buiten de route.Heilig Hartbeeld te Beek (Montferland).
Het beeld is gelegen in Beek ,een dorpskern gelegen in de Gelderse Liemers aan de voet van het Montferland en het Bergher Bosch. Ten zuiden van het dorp ligt de landsgrens met Duitsland. Het kerkdorp is van overwegend katholieke signatuur en telt ongeveer 2500 inwoners. Aan de Sint Jansgildestraat staat het Heilig Hartbeeld. Een gedenkteken dat in 1933 is geplaatst. Vanuit hier lopen de wandelaars door het Bergher Bosch naar Zeddam.Grafelijke Korenmolen en Sint Oswaldus-kerk te Zeddam.
Het dorp Zeddam bestaat uit drie delen, het hoger gelegen bovendorp, het middendorp en het lager gelegen onderdorp. Direct bij binnenkomst in het bovendorp treft u de Grafelijke Korenmolen aan. Een beltmolen die dateert van voor 1441. In het middendorp treft u de statige Sint Oswalduskerk aan, waarvan het oudste deel stamt uit 12e eeuw.Kabelwaterskibaan Stroombroek.
Het Stroombroek, in de volksmond beter bekend als het Braamtse gat, is ontstaan door zandwinning ten behoeve van de aanleg van de Rijksweg A-18. Naast het Landal vakantiepark, in Neogriekse stijl en het wellnesscentrum Palestra vindt u een grote kabelwaterskibaan

Auroramolen te Doetinchem
De Dichterse molen “Aurora” is in de herfst van 1978 weer in gebruik gesteld. Het is een stenen grondzeiler met een vlucht van 22 meter. Wordt nu beheerd door de Stichting Doetinchemse Molens. De molen is te bezichtigen als de wimpel uithangt en is dan meestal ook in bedrijf.

(klik hier voor routekaart dag 2)


ROUTE DAG 3: "Dag van Doetinchem" Gaanderen - Slangenburg - IJzevoorde

Op de 3e dag van de Achterhoekse Wandel4daagse komen we via een sluizencomplex in de Oude IJssel en een deel van het natuurgebied de Slangenburg. De 20, 30 en 40 km komen daarbij door het dorp Gaanderen dat zijn ontstaan mede te danken heeft aan de ijzerindustrie. De 30 en 40 km gaan via de buurtschap IJzevoorde naar hun verzorgingsplaats Pokkershutte. Om vervolgens richting ’t Onland te gaan. De 12 km gaat daarheen via het natuurgebied De Zumpe en langs het bosgebied Koekendaal. Gezamenlijk gaan we dan via De Vijverberg, door het Stadion van De Graafschap waar zich de laatste pauzeplaats bevindt, terug naar het centrum van Doetinchem.

Verwachte doorkomsttijden routes door de woonkernen.
Sluizencomplex "De Pol"
20, 30 en 40 km, tussen circa 07.00 en 12.00 uur.
Terborg
Sluis Oude IJssel tussen circa 07.15 uur en 11.00 uur; Akkersmansbeekweg, IJsselweg, park Akkermansbeek de 20-30 en 40 km.
Gaanderen
Tussen 08.00 uur en 13.00 uur; Park Akkermansbeek, Nachtegaalstraat, Mezenstraat, voet/fietspad langs spoorlijn, Korte Huitinkstraat de 20-30 en 40 km. Hoofdstraat, Lange Huitinkstraat, Pelgrimstraat, Binnenweg, Over De Beek de 20 km. Hoofdstraat, Bloemenweg, Steverinkstraat de 30 en 40 km.
IJzevoorde
Tussen circa 09.30 uur en 15.00 uur; Slangenburg,  Loordijk,  Stadsedijk de 30 km. Slangenburg, Loordijk,  Kolkstroeterpad,  Heidenhoekweg,  Jolinkdijk, Nijmansdijk, Rutgerstraat, Nijmanseweg, Loordijk  de 40 km. 
Doetinchem
Tussen circa 10.00 uur en 11.00 uur; Waterstraat,Gasthuisstraat, Prinsenhof, IJsselkade, Plantenstraat, Passtraat, Holterweg, Lohmanlaan, Zuivelweg, Vossenstraat de 12 km. Tussen circa 6.30 uur en 10.00 uur; Waterstraat, Gasthuisstraat,Handelskade, Dichterseweg, Canadapark, Doetinchemseweg, Havenstraat de 20-30 en 40 km.
Tussen circa 10.30 uur en 16.30 uur; Berlagelaan, Dudoklaan, Duikerstraat, Dennenweg, Vijverlaan, Holterweg, Passtraat, Burg.Tenkinkstraat, Nieuwstad, Heezenpoort, finish Simonsplein de 12-20-30 en 40km.

Sluizen- stuwcomplex De Pol in Gaanderen.
Gelegen in de Oude IJssel en in beheer bij het Waterschap Rijn en IJssel. Sinds kort wordt de sluis weer gebruikt t.b.v. het toerisme en is opgenomen in de route van het Pieterpad en diverse fietsroutes door deze omgeving. Sinds kort kan ook de recreatievaart er weer gebruik van maken. Stroomopwaarts kan er dan tot voorbij Ulft weer gevaren worden.Het dorp Gaanderen.
Gaanderen is ontstaan in de 12e eeuw, destijds Gernere genaamd. Later werd het gebied Gander genaamd.
Groot geworden door de ijzerindustrie vanwege de aanwezigheid van veel ijzeroer rond de Bielheimerbeek.

Kasteel Slangenburg.
Slangenburg is een kasteel in de Gemeente Doetinchem, ongeveer 3 kilometer van de Stad Doetinchem verwijderd. Het kasteel ligt in het 600 ha grote gelijknamige landgoed tussen Doetinchem en Varsseveld, waar ook de Sint-Willibrordusabdij van de kloosterorde der benidictijnen is gelegen. Kasteel Slangenburg stond in de top 110 van de Rijksdienst voor de monumentenzorg.Het Onland, restaurant-herberg-zalen.
Bij Het Onland is de laatste grote verzorgingsplaats van deze dag van de AW4d.
Het Onland betekent: moerasland; schraalland;woestland. Onbruikbare woeste grond, voornamelijk moerasland.
Vaak gaat het hier om diep uitgewisselde percelen, waar tegenwoordig veel wilgen groeien.
Het pand lag vroeger aan een oude handelsroute vanuit Duitsland naar het westen, de zo genaamde Hessenweg.Stadion De Vijverberg.
Stadion De Vijverberg is het voetbalstadion in het Achterhoekse Doetinchem. Is in 1954 gebouwd voor de dan net opgerichte Voetbalclub De Graafschap. De grond werd beschikbaar gesteld door een toenmalige veehandelaar. De naam is ontleend aan het gelijknamige hotel dat vroeger op de plek van het stadion stond. Voor realisering moest een aantal vijvers gedempt worden zodat er ter plaats een kleine berg ontstond.

(klik hier voor routekaart dag 3)


ROUTE DAG 4: "Dag van Keppel" Wehl - Nieuw Wehl - Laag Keppel - Hoog Keppel - Achter Drempt

Op deze 4e dag wordt de route rondom de Oude IJssel gelopen. De route van de 12 km gaat door de Kruisbergse bossen naar de laatste grote verzorgingspost "Het Wapen van Heeckeren", om dan langs een andere bosroute te gaan naar Kasteel De Kelder in Doetinchem. De 20 km wandelaars zal via Laag Keppel, Hummelo en de voorlaatste grote verzorgingspost bij de 12 km aanlsuiten. De 30 en 40 km gaan via Wehl, Nieuw Wehl naar Laag Keppel. De 30 km sluit op de Hessenweg in Laag Keppel aan bij de 20 km wandelaars. De 40 km maakt nog een ommetje door Achter Drempt om vervolgens via de Oude Zutphenseweg aan te sluiten bij de 20 en 30 km.

Verwachte doorkomsttijden routes door de woonkernen.
Wehl

Tussen circa 08.15 uur en 10.30 uur; Cingelwal, Jhr. De Bellefroidweg, Doesburgseweg de 30 en 40 km. 
Nieuw Wehl
Tussen circa 08.30 en 11.00 uur; Kerkhofweg, Oude Doesburgseweg, terrein Elver de 30 en 40 km.
Laag Keppel
Tussen circa 09.00 uur en 11.00 uur; Wehlsedijk, Dorpsstraat, Jachthaven Laag Keppel de 20-30 en 40 km. 
Hoog Keppel

Tussen circa 09.00 uur en 11.30 uur;  Hessenweg de 30 km. Burg. Vrijlandweg de 40 km.  
Achter Drempt
Tussen circa 09.00 uur en 12.00 uur; Zomerweg, Roomstraat, Bronksestraat, Tellingstraat de 40 km. 
Doetinchem
Tussen circa 10.00 uur en 11.00 uur; Waterstraat, Korte Kapoeniestraat, Grutstraat, Walstraat, Burg. van Nispenstraat, Hofstraat, Ds. van Dijkweg, Frielinkstraat ,Willem Rodalaan, Juliana van Stolberglaan de 12 km.
Waterstraat, Stokhorstweg, Edisonstraat, Liemersweg de 20-30 en 40 km. Tussen circa 10.30 uur en 17.00 uur; Loenhorsterweg, Hogenslagweg, Zandstraat, 2e Loolaan, Groenestraat, Loolaan, Koperen Kees, Burg. van Nispenstraat, Walstraat, Catharinastraat, 
finish Simonsplein de 12-20-30 en 40 km.

Bezienswaardigheden, met korte beschrijving van de historie.
Stroomgebied van de Oude IJssel. Een (regen)rivier die zijn oorsprong vindt in het Duitse Raesveld op circa 55 meter hoogte. Komt bij Gendringen de Achterhoek binnen en stroomt via Ulft, Terborg, Gaanderen, Doetinchem, Laag-Keppel en Doesburg naar de Gelderse IJssel. Onderweg stromen o.a. de AA-Strang, Bielheimerbeek en Waalse Sprong nog in. Totale lengte van de Oude IJssel bedraagt 81,5 km, waarvan 26,5 km op Nederlands grondgebied. Langs het stroomgebied is in het verleden een bloeiende ijzerindustrie ontstaan, o.a. in Ulft en Gaanderen, door gebruik te maken van het ruimschoots aanwezige ijzeroer in de grond.

Watermolen te Laag-Keppel.
Bezienswaardigheden aan de Dorpsstraat in Laag-Keppel, een plaats die in 1404 Stadsrechten kreeg, zijn naast Kasteel Keppel ook de Watermolen uit 1945 en een uit het Friese Follega in 1968 overgebrachte spinnenkopmolen, oorspronkelijk gebouwd in 1857. (Links achter de watermolen, niet op foto) Verder treft u in de directe omgeving nog een gerestaureerde schutsluis aan die in 1895 werd gebruikt ten behoeve van de Keppelse IJzergieterij. Het dorp kent verder nog 19 rijks- en 35 gemeentelijke monumenten en stond vroeger bekend om zijn bloeiende tabaksindustrie.Petrus en Pauluskerk te Hoog-Keppel.
Deze kerk dateert nog van voor de reformatie. De kerk is een 15e eeuwse laat gotische pseudo-basiliek, oorspronkelijk met zijbeuken. Door allerlei verbouwingen en aanpassingen oogt de kerk uitwendig wat “verminkt”, waardoor deze weer respect afdwingt voor de ingrijpende gebeurtenissen die de kerk heeft ondergaan. De oudste vermelding van de kerk is een akte van 1310. In 1392 kreeg de toenmalige parochie toestemming om de kapel te vervangen door een echte kerk, mits die gewijd zou worden aan de Heiligen Petrus en Paulus. Met de tufsteen, die vrijkwam uit de sloop, werd de toren gebouwd in de Romaanse stijl (12e eeuwse rondboog) en met nieuwe bakstenen werd de kerk in de vorm van een driebeukige pseudo-basiliek opgetrokken in Gotische stijl (15e eeuws Spitsboog)Verzorgingsplaats in Hummelo.
In Hummelo vinden we de 1e grote verzorgingsplaats (20,30 en 40 km) gelegen in een uit 1642 daterend horecabedrijf De Gouden Karper, in de volksmond "De Krent". Hummelo is een dorp, met een beschermd dorpsgezicht, waar zich 38 rijks- en 56 gemeentemonumenten bevinden. De Gouden Karper is er daar één van. Bij mooi weer, op het terras met oude granieten steentjes van de oorspronkelijke Dorpsstraat waar voorheen nog een tramlijn waant u zich in de 19e eeuw. Hummelo is ook de plaats waar Bennie Jolink (Normaal) en Klaas-Jan Huntelaar (voetbal) natuurlijk grote bekendheid hebben. Wapen van Heeckeren in Hummelo.
Het Wapen van Heeckeren aan de Hessenweg/Zelhemseweg te Hummelo is in het begin van de 19e eeuw gebouwd. De boerderijherberg behoorde vroeger tot het Landgoed Enghuizen, destijds in het bezit van de familie van Heeckeren. De luiken van het monumentale pand zijn nog steeds geschilderd in geel-rood, de kleuren van het landgoed. Tegenover ’t Wapen staat een zogenaamde “doorrijschuur” waar de reizigers vroeger met paard en wagen in konden rijden. Bij "Het Wapen van Heeckeren" vinden we voor dit jaar onze laatste grote verzorgingsplaats (12-20-30 en 40 km).Kasteel De Kelder in Doetinchem.
Is van oorsprong gebouwd als een versterkte boerderij, gesticht in de middeleeuwen als Havezathe Hagen, bezit van een familie uit de zogeheten “landadel”. Tot in de Tachtigjarige oorlog lag in de omgeving ook het klooster Sion dat gedurende deze oorlog werd gesloopt. Na een brand in 1656 is het huis in de huidige vorm herbouwd. Rond 1900 was De Kelder in gebruik als jachthuis en vervolgens als padvindersclubhuis. In 1934 werd het, opnieuw na een brand, gerestaureerd en in gebruik genomen als streekmuseum, genaamd De Kelder.
Anno 2015 wordt Hagen incidenteel verhuurd voor evenementen, o.a. huwelijksvoltrekkingen. Het landgoed bij deze havezathe beslaat ook delen van de Kruisbergse bossen. In 1973 kwam het in bezit van Het Geldersch Landschap. De naam De Kelder heeft ongetwijfeld te maken met het riante souterrain van het gebouw en de naam die het droeg tijdens de periode toen het streekmuseum er gevestigd was.

(klik hier voor routekaart dag 4)